Uuring: kõrgenenud CO2 tase atmosfääris vähendab toidu kvaliteeti ja võib tuua kaasa toidupuuduse

CO2 taseme tõus mõjutab negatiivselt peamiste ülemaailmselt kasutatavate põllukultuuride, nagu riis ja nisu, toitainete koostist.Foto: Shutterstock

Kuna taimed kasutavad fotosünteesiks süsinikdioksiidi, siis on teadlased siiani arvanud, et CO2 tõus aitab taimedel paremini kasvada. Hiljuti läbi viidud ülevaateuuringust selgus aga, et CO2 tõus vähendab taimede toiteainetesisaldust. Tulevikus võib olla selle tulemuseks toidupuudus, kirjutab Science Daily.

Vähenenud valgusisaldus

CO2 kõrgenenud tase teeb taimedele raskemaks mineraalide hankimise ning tulemuseks on vähem toiteväärtuslikud põllukultuurid. “Mitmetest teadusuuringutest tuleb välja, et 21. sajandi lõpuks jõuab atmosfääri süsihappegaas sellisele tasemele, mis vähendab enamikes taimedes lämmastikukontsentratsiooni, mõjutades omakorda põllukultuuride valgusisaldust,” sõnas Prantsusmaa riikliku põllumajanduse, toidu ja keskkonna uurimisinstituudi teadusdirektor Alain Gojon. 

Süsinikdioksiid on fotosünteesiks ülioluline – taimed kasutavad seda orgaaniliste ainete sünteesiks Siiski ei anna fotosüntees taimedele kasvuks vajalikke mineraale. Enamike taimede puhul korjatakse sellised mineraalid, nagu lämmastik, fosfor ja raud, mullast juurestiku kaudu. Lämmastik on siin eriti oluline – see on peamine ehitusmaterjal aminohapetele, mida taimed kasutavad valkude tootmiseks.

See nähtus mõjutab kahte peamist toitainet, millest esimene on lämmastikust valmistatud valgud. “See võib saada suureks probleemiks just arengumaades sest nendes riikides ei ole paljud toidud valgurikkad ja kõrge CO2 tasemega taimed võivad sisaldada kakskümmend kuni kolmkümmend protsenti vähem valku,” selgitas Gojon. Teine selline toitaine on on raud. “Rauapuudus mõjutab juba hinnanguliselt 2 miljardit inimest kogu maailmas,” lisas Gojon.

Lämmastikupuudus ei tähenda mitte ainult seda, et taimel on raskusi oma kudede ehitamisega, vaid ka seda, et inimesed saavad seeläbi vähem toitu. “CO2 taseme tõus mõjutab negatiivselt peamiste ülemaailmselt kasutatavate põllukultuuride, nagu riis ja nisu, toitainete koostist. Sellel on tugev mõju toidu kvaliteedile ja ülemaailmsele toiduga kindlustatusele,” selgitas Prantsuse riikliku teadusuuringute keskuse teadur ja uuringu vastutav autor Antoine Martin.

“Meie järgmine eesmärk on mõista, miks mõjutab kõrge CO2 sisaldus negatiivselt põllukultuuride valgusisaldust ja kuidas mõjutab see tulevikus toidukasvatamist,” sõnas Gojon.

Antoine Martini sõnul tuleb selgitada välja, kuidas CO2 kõrge tase taimede mineraalsele koostisele täpsemalt mõjub ning mismoodi seda olukorda parandada. “Praegu uurime välja toodud negatiivsete mõjude taga olevat looduslikku geneetilist variatsiooni, mida saaks hiljem kasutada põllukultuuride toiteväärtuse parandamiseks.”

Märksõnad: , ,

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.