1350 autot korraga laadima – Kopenhaageni lennujaama rajatakse hiiglaslik elektriautode laadimispunkt

Elektriautode populaarsuse tõstmiseks on vaja korralikku laadimistaristut.Foto: Shutterstock

Ülemaailmne tehnoloogiaettevõte ABB sõlmis kümneaastase lepingu Kopenhaageni lennujaamaga, et ehitada sinna parkla, kus on võimalik korraga laadida koguni 1350 elektrisõidukit. Sellest parklast saab ka Taani suurim elektrisõidukite laadimispunkt. Esimesed 180 vahelduvvoolulaadijat ja 15 alalisvoolu kiirlaadijat paigaldatakse juba sel aastal koostööl Taani taastuvenergia kontserni EWII-ga.

“Meil on hea meel toetada Kopenhaageni lennujaama selle jätkusuutlikus üleminekus meie kvaliteetsete ja professionaalsete laadimislahenduste portfelliga,” ütles ABB E-mobility tegevjuht Frank Muehlon. “Oleme veendunud, et see ei anna inspiratsiooni mitte ainult teistele Taani, vaid ka teiste riikide lennujaamadele ning demonstreerib taas puhta, vaikse ja paindliku elektrilise mobiilsuse võimalusi ja eeliseid,” lisas ta.

Parkla eesmärgiks on pakkuda 80 000-le lennujaama igapäevaselt kasutavale reisijale ja töötajale elektriautode laadimisvõimalust ning samas teenindada ka sõidukeid, mis vajavad kiiremat laadimist – näiteks reisijaid sõidutavad taksod ja lennujaamas tegutsevad transpordi-, pagasi- ja toitlustusettevõtted.

EWII ja Kopenhaageni lennujaam on 1350 laadimispunkti varustamiseks otsinud mitmeid partnereid, sealhulgas ABB. Laadimistaristu koosneb ABB portfellist pärit laadijatest, alates 22 kW võimsusega Terra AC Wallboxist kuni hiljuti turule tulnud Terra 360-ni, mis on maailma kiireim kõik-ühes elektriautolaadija, mis suudab pakkuda 100 km sõiduulatust vähem kui kolme minutiga. See on ka ainus laadija, mis on loodud kuni nelja sõiduki korraga laadimiseks.

„Kuna ABB on meie e-mobiilsuse partner, on meile tagatud juurdepääs paljudele lahendustele, millega saab laadida kõike alates autodest kuni busside ja veoautodeni. Lisaks oli meie ja lennujaama jaoks ülioluline, et laadimisjaamad oleksid nii töökindlad kui ka kõrgeima kvaliteediga,“ ütles Jesper Nicolaisen, EWII hulgimüügi juht.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.