9000 punase tule ajal ristmiku ületamist: Riias aetakse nutikalt taga sõidukijuhte, kes eiravad keelavat foorituld

Valgusfoor Riias.Foto: SHutterstock

Liiklusreeglite rikkumised ristmikel, sealhulgas punase tule eiramine, on Euroopas ühed levinumad liiklusõnnetuste põhjused. Kuigi hukkunute arv Euroopa teedel on alates 2000. aastast enam kui poole võrra vähenenud, on Euroopa transpordiohutuse nõukogu andmetel liiklusõnnetustes põhjustatud raskete vigastuste ja surmajuhtumite arv endiselt suurem kui EL-is eesmärgiks seatud.

Läti pealinnas Riias on selliste õnnetuste vähendamiseks ja ennetamiseks võetud kasutusele tehisintellekt, millega tuvastatakse punast tuld eiravaid sõidukijuhte.

Riia ühele ristmikule paigaldati telekommunikatsiooni ettevõtte LMT välja töötatud süsteemi prototüüp, mis kogus 2021. aasta jooksul plug-and-play foorikaamera abiga andmeid punast tuld eiravate ja seega avariiohtlikke olukordi põhjustavate autode kohta. Tehisintellekti toel tuvastati peaaegu 9000 punase tule ajal ristmiku ületamist.

Teine prototüüp seati üles Liepajas ristmikul, mis on kurikuulus seal toimunud liiklusõnnetuste rohkuse poolest. Prototüübi abiga suudeti tuvastada levinud liiklusohtlikke oluordi tekitavad käitumisviisid ning omavalitsusel on plaanis liiklust rahustada näiteks täiendava märgistuse ja kiiruspiirangutega.

Et liiklusrikkumisi pärast tuvastamist ka edasi menetleda saaks, salvestab lahendus muuhulgas auto numbrimärgi ning juhtumit saavad edasi hallata õiguskaitseorganid.

“Euroopas sõidavad iga päev punase tulega üle ristmiku tuhanded autojuhid, seades ohtu nii enda kui ka teiste liiklejate turvalisuse,” kommenteeris LMT juht Juris Binde.

Tehisintellekti toega tehnoloogiliste lahenduste juurutamine liiklusseiresüsteemi on samm, mis võib lähitulevikus oluliselt parandada liiklusohutust ja Euroopa liikluskultuuri.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.