Pilveteenused

4 kasulikku häkki, kuidas Dropboxi paremini kasutada

Kuidas Dropboxi paremini kasutada?Foto: Ian Lamont

Rubriiki toetab

Dropbox on väga hea tööriist failide hoidmiseks ja jagamiseks. Anname neli nippi, kuidas seda paremini kasutada.

1. Failide kiirem üles- ja allalaadimine

Vahel tuleb ette olukordi, kus fail on Dropboxi kaustast vaja võimalikult kiiresti üles laadida. Näiteks kui klient ootab kannatamatult suuremahulisi kujundusfaile. Või tahaks lihtsalt arvuti kiiresti kinni panna ja koju kiirustada.

Dropboxi failide üles- ja allalaadimiskiirused on vaikimisi seadistatud selliselt, et failide laadimiskiirus ei häiriks tavapärast internetikasutust.

Nii võib aeglasema internetiühenduse puhul failide sünkroonimine võtta päris märkimisväärse aja. Õnneks lubab Dropbox vajadusel kiiruslimiidi maha võtta.

Failide üles- ja allalaadimiskiirust saab määrata Dropboxi seadetes: Preferences > Network > Bandwitdth.

2. Seadista jagamislink nii, et fail/kaust laetakse automaatselt alla

Kõik Dropboxi tavapärased jagamislingid lõppevad lühendiga dl=0. Lingile vajutades saadetakse kasutaja Dropboxi veebiversiooni, kus ta saab soovi korral failid endale arvutisse laadida.

Kui lingi lõppu kirjutada aga dl=1, siis lingile vajutades hakatakse faile automaatselt arvutisse laadima.

Seega, kui on vaja failid võimalikult kiiresti kolleegile edastada, siis võib tal selle väikese nipiga aidata mõned hiireliigutused kokku hoida.

3. Taasta varasem versioon failist

Dropbox hoiab alles kõiki salvestatud versioone failist. Seega, kui on soov mõni viimase hetke muudatus tagasi võtta, siis saab taastada faili eelmise või üle-eelmise versiooni. Seejuures jäävad alles ka kõik hilisemad versioonid failidest.

Versiooni saab muuta vajutades failile parema hiireklahviga (töölaua versioon) või avades kolme täpiga menüü (veebiversioon) ning valides Version history.

Tähele tasub panna aga seda, et Dropbox hoiab failide varasemaid versioone alles sama kaua kui kustutatud faile. Tasuta ja Plus paketi puhul 30 päeva, Proffesional ja Business paketi puhul 120 päeva.

Nii et kui fail on esmakordselt salvestatud 1. jaanuaril ja teistkordselt 14. jaanuaril, siis 2. veebruaril saab tasuta paketi omanik taastada 14. jaanuari versiooni, aga mitte enam 1. jaanuari oma.

4. Kustuta failid lõplikult

Palju on reklaamitud Dropboxi võimet taastada varem kustutatud failid. Aga mida teha siis, kui panid kogemata firma ühiskausta perepuhkuse pildid?

Failide täielikuks kutsutamiseks peab need kõigepealt tavalisel viisil kustutama. Seejärel tuleb Dropboxi kustutatud failide lehel teha soovitud failide ette linnukesed, misjärel saab need lõplikult kustutada.

Kui tegu on tundliku infot sisaldava failiga, mille kõik jäljed on vaja võimalikult ruttu eemaldada, siis tuleb see eemaldada ka Dropboxi vahemälust. Dropbox ise kustutab vahemälu iga kolme päeva tagant.

Kui faili täieliku eemaldamisega on kiirem, siis saab vahemälu kustutada ka käsitsi. Selleks tuleb minna arvuti juurkaustas asuvasse Dropboxi rakenduse kausta. Seal asub peidetud kaust “.dropbox.cache”, mille tühjendamisel kustutakse kogu vahemälu.

Märksõnad: , ,

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto- ja rahaportaali olulisematest lugudest.