Sülearvutid

Mida teha oma sülearvutis enne, kui tahad selle ära kinkida või maha müüa?

Rubriiki toetab

Jõuludega saavad paljud uue arvuti, palju kasutatud arvuteid jääb aga üle. Kui sa just ei taha oma mälestusi ja asju uuele omanikule kingituseks jätta, siis tuleks enne sülearvutis üht-teist ette võtta, et uuele omanikule saaks ära antud puhas ja tühi masin.

Siin on mõned sammud, mis tuleks sülerit müües või kinkides enne ette võtta.

Varunda ja kustuta

Alusta oma andmete ümbertõstmisest. Eks igaühel on oma harjumused, kuid tavaliselt on isiklikud failid Documents-nimelises kataloogis, pildid Pictures-, videod Videos– ja muusika Music-kaustas. Peaasi, et kõik isiklike failidega kaustad saaksid enne ümber kopeeritud kas uude masinasse, pilveteenusesse või välisele kõvakettale/SSD-le.

Varundust kasutades tuleb alustada niimoodi: mine Settings > Update & Security > Backup > Add a drive ja vali koht, kuhu tahad varundust teha (näiteks väline kõvaketas).

Kui aga oled juba Windows 11 kasutamas, siis on varundus peidetud Storage > Advanced storage settings alla (ülemisel pildil). Sealt saab valida välise ketta, kuhu andmed salvestada. Aga muidugi piisab ka lihtsalt oma isiklike andmete kopeerimisest.

Logi oma kontodelt välja

Kui sülearvutis on tarkvara, mis vajab sisselogimist või on aktiveeritud tarkvara koopia, siis vaata need võimalused üle ja logi selles masinas kõikidelt tarkvara kontodelt välja, tühista ka aktiveeritud koopia selles masinas.

Kindlasti logi välja veebibrauseritest – Chrome, Firefox ja teised veebilehitsejad säilitavad suure hulga isiklikke andmeid, paroole ning veebiajalugu. Kõige kindlam on kasutatud brauserid lõpuks arvutist maha installida – uus kasutaja saab endale sobiva hiljem uuesti paigaldada.

Tee Windowsile värskendav taaskäivitus

Uuema põlvkonna Windowsi versioonides (nii Windows 10 kui Windows 11) saab teha arvutile kas puhta taastamise kõigi isiklike andmete kustutamisega või värskendava taaskäivituse, mis seadistab Windowsi nii-öelda algolekusse ja eemaldab ainult programmid. Selle teise variandi puhul jäävad kõik isiklikud failid alles. Valiku leiab seadetest Update and security > Recovery (Windows 11 puhul System > Recovery) alt.

Kui tahad isiklikke andmeid (igaks juhuks) alles jätta, vali “Keep My Files“, muul juhul “Remove Everything“.

Kui plaanid sülearvuti maha müüa, siis vali “Remove Everything“.

Peale “Reset this PC” vajutamist puhastatakse arvuti ja alustab värske Windowsi installi assistent. Selles olekus võidki arvuti välja lülitada, aga kui tahad kingisaajale näiteks masina kohe töökorda seada, siis võid ka installiprotsessi kõigi seadistustega lõpule viia.

Veel üks asi – kustuta seade oma Windowsi masinate hulgast

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.