2019. aasta sügistormi tagajärg: riigivõrgu sõltumatuse tõstmiseks kulutatakse pool miljonit eurot

Tormine taevasFoto: Shutterstock

Tõstmaks riigivõrgu sõltumatust Elektrilevist allkirjastas IT-minister Raul Siem (EKRE) käskkirja, millega eraldab riigi infosüsteemi ametile (RIA) pool miljonit eurot. 

2019. aasta Kagu-Eesti sügistorm mõjutas internetiühendust piiripunktides, vanglates, haiglates, kohtuhoonetes, koolides, lasteaedades ja mujalgi. Et midagi sellist tulevikus ei korduks tõstab RIA riigivõrgu töökindlust.

RIA ei avalda, kui palju sõlmpunkte riigivõrgul on

RIA riigivõrgu osakonna juhataja Kaido Plovitsi sõnul lisab amet projekti käigus 45 kõige tähtsamasse sõlmpunkti ühe toiteseadme ja 12 akut ning järgmise tähtsusega 115 sõlmpunkti ühe toiteseadme ja neli akut. 

“Seeläbi tõuseb riigivõrgu töökindlus. Voolu kadumisega antud punktid töötavad kuni 20h. Antud 160 võrgusõlme valiku on teostanud Riigivõrgu spetsialistid ja valik on teostatud selliselt, et antud sõlmpunktidest läbib kõige kõrgema prioriteediga ja kõige rohkem ühendusi,” ütles ta. 

Millal töödega alustatakse sõltub hangete toimumiset. Kui palju sõlmpunkte riigivõrgul kokku on ei saa Plovits avaldada kuna see ei ole avalik informatsioon.

Projekti kirjelduses tuuakse välja, et kui rahastust ei saada, siis kogu riigivõrk sõltub Elektrilevist ning ei ole välistatud sarnased olukorrad nagu 2019. aasta Kagu-Eesti torm ja ulatuslikud elektrikatkestused. 

“Elektrikatkestuse puhul võivad jääda andmesideta piiripunktid, haiglad ja mitmed oluliste teenuste osutajad. Kui riigivõrgu sõlmpunkt jääb ilma elektrita, siis läbi selle on häiritud andmeside ühendus piiripunktides, vanglates, haiglates, kohtuhoonetes, koolides, lasteaedades, KOV-ide asutustes. Selline mastaapne elektrikatkestus oli 2019. aasta sügistorm, kui terve Lõuna-Eesti oli ilma vooluta,” seisab kirjelduses.

Riigivõrk kukkus toona maha, haiglates ja piiripunktides katkes Riigivõrgu andmeside kuigi haiglates ja piiripunktides oli elekter tänu varutoitele olemas.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.