Geeniuse ülevaade 5000-eurostest palkadest: IT-töötajad saavadki palju palka

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.
Siseministeeriumi infotehnoloogia-ja arenduskeskuse töötajad. Foto: SMIT

Eesti riigiasutuste töötajad vaidlevad vastu Elisa juhatuse liikmele Margus Vainole, kelle sõnul pakutakse riigisektoris IT-töötajatele kõrgemat palka kui erasektoris ja inimesed lähevad sinna tööle. Asjatundjate sõnul on koer maetud sinna, et avalikus sektoris makstakse erafirmadest rohkem keskmise tasemega töötajatele.

Vaino sõnad põhjustasid palju vastukaja. “[IT-töötaja palk on] 1500-2000 brutoeurot, juuniortase. Tipptegijad üle 4000-4500 ja isegi kõrgemad. Süsteemiadministraatorid ja turvavaldkonnas võivad need veelgi kõrgemad olla,” ütles Vaino.

Otsisime palkade kohta numbreid reaalsetelt IT-töötajatelt, tähtsamate asutuste esindajatelt, riigipalgalt lahkunud juhtidelt, töövahendajate palgastatistikast ja asutuste avalikest palgajuhenditest. Kõik numbrid tähistavad brutopalka.

1. Mida reaalsed IT-töötajad räägivad?

“See jutt on jama,” ütleb ühe riigiasutuse IT-töötaja. Avalikult oma nimega oma palkadest ei taha või ei saa rääkida ei erafirmades ega avalikus sektoris töötajad. Tema sõnul võib olla avalikus sektoris üle 4000-eurose palgaga töötajaid küll, aga väga näpuotsaga ja reaalsus on oluliselt madalam.

Teine, Eesti e-riiki arvestades kriitilise tähtsusega töölõigul töötav inimene ütleb, et 5000-eurone palk on ebarealistlik ja sellist palka ei maksta.

Kolmas IT-töötaja väitis, et eratipud teenivad palju rohkem kui riigi omad.

2. Endine IT-asekantsler Taavi Kotka: avaliku sektori tipud on erasektoris keskmikud

Ettevõtja ja endine riigi IT-asekantsler Taavi Kotka ütles, et Vaino sõnadel on iva sees.

“Erafirmas saab keskmise tasemega tüüp 2700-3700 eurot. Kui see sama töötaja läheb avalikku sektorisse tööle, siis võib ta isegi saada 4000 või rohkem. Teisisõnu, avaliku sektori tipptöötajad jäävad eraettevõttes keskmisele tasemele,” rääkis Kotka.

Taavi Kotka. Foto: Tairo Lutter/Scanpix

Selle loogika järgi on jutus iva: kui erafirma enam-vähem keskmise taseme ja palgaga töötajat koheldakse avalikus sektoris tipuna ja talle makstakse rohkem, siis võib seda tõesti võtta üleostmisena.

3. Endine riigi IT-arhitekt: kes läheb avalikust sektorist ära, saab alati kõrgema palga

Praegu eraettevõttes töötav ja endine Eesti e-riigi peaarhitekt Andres Kütt ütles, et ta pole näinud mitte ühtegi inimest, kes oleks avalikust sektorist lahkudes saanud erafirmas sama või väiksemat palka. “Alati lähevad kõik erasektorisse kõrgema palga peale,” kinnitas Kütt. “Ei saa välistada, et asjalikud töötajad ostetakse erasektori poolt üle, nadimad jäävad.”

“Küll aga olen praegu päris palju saanud signaale, et kompetentsi mõttes on tellija pool ehk avalikus sektoris asjad praegu kehvasti. Võib-olla on selle põhjus palkades,” ütles Kütt.

4. SMIT: me ei maksa 5000 eurot, me ei õhuta palgarallit, aga töö on väga eriline

Kui me räägime avaliku sektori IT-töötajatest, siis kõige olulisemad tööandjad on siin riigi infosüsteemi amet (RIA) ja siseministeeriumi siseministeeriumi infotehnoloogia-ja arenduskeskus (SMIT).

SMITi personalijuht Agne Aija ütles, et kahjuks ei ole tippspetsialistide palgad 5000 eurot nagu Elisa uus ärikliendisektori juht Margus Vaino ekslikult arvab. “Riik ei meelita erasektorist arendajaid paremat palka pakkudes enda juurde,” kinnitas Aija. “SMIT maksab hea töö eest õiglast palka ja ei õhuta palgarallit.”

Agne Aija. Foto: Terje Atonen/SMIT

Aija vaidles aga vastu Vaino sõnadele, et riigisektoris pole IT-inimeste töö põnev, et oht on muutuda kapitaguseks kangelaseks, et riik pole innovaatiline ja rõhk on haldusel. “Vastupidi, riigil on täna pakkuda väljakutseid, mida erasektoris ei ole,” rõhutas Aija. “Tehnilised lahendused, mida need IT arendajad oma igapäevases töös teevad, päästavad elusid, kutsuvad kohale tuletõrjebrigaadi, võimaldavad Sul nupulevajutusega tulusid deklareerida, aga ka määravad Sulle punase tulega üle ristmiku sõitmise eest trahvi.”

5. RIA: juhtidel ja võtmekohtadel on tasu 3000-4000 eurot

“RIA palgad riigi vaates on üsna arvestatavad, ent erasektoriga me täna siiski võistelda ei suuda,” ütles RIA peadirektori asetäitja Andrus Kaarelson.

“RIA IT-töötajate keskmine töötasu jääb 2000-3000 euro vahele. Noorematel spetsialistidel, kellel puuduvad varasemad töökogemused ning kes sisenevad organisatsiooni kõige madalamale palgaastmele, on tasu väiksem (kuni 1500 eurot), tippspetsialistidel ja ekspertidel, sh valdkonna juhtidel ja võtmeametikohtadel on tasu kõrgem (3000-4000 eurot),” rääkis Kaarelson.

Andrus Kaarelson. Foto: Hans Lõugas

Tema sõnul osaleb RIA Fontese palgauuringus ja selle tulemused on näidanud, et RIA IT-töötajate palk on jäänud napilt mediaanpalga tasemele, pigem alla selle.

“Viimase aasta palgatõusuga oleme saanud palku korrigeerida ning viia tippspetsialistide palgad mediaani lähedale, võtmeametikohtadel ka üle selle.”

6. Palgaaruanded näitavad nii kõrgeid palku ainult juhtidele

Avalikus sektoris töötavad nii ametnikud kui ka töölepingulised töötajad, seadus käsib avalikustada ametnike palgad.

Näiteks eelmainitud RIA puhul on tänavuse seisuga peadirektori palk 4500 eurot, tema asetäitjal 4075 eurot, osakonnajuhatajal 3145-3500, infoanalüütikul 1890 eurot.

Töölepinguliste töötajate palku avaandmetest ei näe.

7. CV.ee: keskmised palgad on üle 2000 euro

Tööotsinguportaal CV.ee haldab palgainfo andmebaasi palgad.ee, mis koondab viimase aasta jooksul teatud ametikohal töötavate inimeste endi raporteeritud palganumbreid. Siin on mõnede ametikohtade kuutasud:

  • Võrguadministraator 2082 eurot
  • Tarkvarainsener 2525 eurot
  • Süsteemiadministraator 1941 eurot
  • Java-programmeerija 2292 eurot
  • C++-programmeerija 2405 eurot
  • IT-turbespetsialist 2262 eurot
  • IT tootejuht 2586 eurot
  • Andmebaasianalüütik 2038 eurot

Need on keskmised brutokuupalgad, mille sees on nii avaliku sektori asutused kui erafirmad, algtaseme ja kogenud töötajad, Tallinnas ja kaugemal asuvad töökohad.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.