Retrokonsoolide fänn Louis Zezeran tassis Jaapanist ära 70 kilo mängukraami, näiteks 6 PlayStationit

Foto: PM/Scanpix

Louis Zezerani teatakse eelkõige Comedy Estonia koomiku ja õhtujuhina, kuid vähem on teada tema suur armastus mängukonsoolide vastu, eelkõige retrokonsoolide vastu. Ta kogub retrokonsoole, alustades varastest Sega ja Nintendo konsoolidest, kuid tema läbi aegade lemmikkonsooliks on Sony PlayStation 2.

“Mulle meeldib konsoolidega eelkõige tegeleda, mitte mänge koguda,” räägib Louis. “Lisaks aitan ma konsoole parandada ja ma naudin nendega töötamist. Eile õhtul just parandasin ühe mängukonsooli pulte, puhastasin neid ja üritasin aru saada, miks need ei tööta.”

Kuigi kõige värskem konsool, mille Louis on ostnud, on Xbox 360, siis kõige südamelähedasem on talle PlayStation 2.

“See tuli välja ajal, kui Sega oli suremas, Saturnil ei läinud eriti hästi ja Dreamcast ei suutnud inimesi enda külge naelutada,” räägib ta. “Kui Sega hakkas surema, siis nad viisid enda IP-d (intellektuaalne omand ehk erinevad mängusarjad – toim.) üle PlayStationi peale, nii et kõik hea kraam tuli ka sinna üle. PlayStation 2 on nii lihtsasti parandatav ja modifitseeritav, mille sarnast pole olnud ühtegi teist konsooli.”

“Käisin hiljuti Jaapanis poodides ja tulin sealt tagasi 70 kilogrammi mängukolaga. Kui sa ostad sealt kasutatud PlayStation 2, siis need kõik maksavad seal 80 senti. Ma sain sealt kuus PlayStationit.”

Louisele meeldivad kõige rohkem kihutamismängud, aga ka teistsugused mängud.

“Mulle meeldib “Super Smash Bros.” Gamecube’i peal, see on täpselt minu teema. Kui ma olin noorem ja mul oli Amiga, siis ma mängisin palju seiklusmänge, varajasi “Monkey Islandeid” ja LucasArtsi seiklusmänge.” Arvutisse teksti trükkima õppis aga Louis üldse varaste Sierra seiklusmängudega, kuhu sai vabalt teksti sisse kirjutada, seda lubasid näiteks “Police Questi” mängud.

Uue põlvkonna mängukonsoole pole Louis endale veel osta plaaninud, aga ta on vaadanud palju uue “Grand Turismo” videoid.

“Mul on suur huvi näha, milline “Grand Turismo Sport” välja tuleb, sest ma ma veetsin suure osa oma varastest kahekümnendatest mängides “Gran Turismot” PlayStation 1 ja 2-l,” sõnab ta. “Nagu väga palju. Me ei käinud ülikoolis terve nädala, sest pidevalt keegi pakkus välja: “Hei, kes tahab teha 24tunnist sõitu?” ja nii see jälle läks,” naerab seda öeldes Louis.

“Lisaks minu jaoks on PlayStationi pult just see õige pult, millega kihutamismänge mängida, see lihtsalt tundub täiuslik – sellepärast mulle meeldib ka “Sega Rally 2006” PlayStation 2 peal. Kui ma mängin “Sega Rally 2″ Dreamcasti peal, siis pult tundub mulle lihtsalt veider.”

Retrokonsoolide juures meeldib Louisile just see, et ei pea palju kulutama ja saab netist häid diile otsida, eriti kui konsoolid pole kõige paremas korras. “Ma hoian kogu aeg silma peal Osta.ee-l, äkki seal on müügil mõni hea konsool.”

See on ka siiani Louisit tagasi hoidnud PlayStation 4 ostmast, ehk tuleb mõni hea diil, kus ta saab ise käed külge lüüa. “Mul pole kiiret, et paarsada selle peale kulutada, ma tean, et ma saaksin selle lihtsalt poest osta kui on vaja. Palju huvitavam oleks, kui ma saaksin selle kasutatult ja ise ära parandada.”

Sama lugu on näiteks Nintendo Switchiga, mis Louisele väga meeldib, aga ostma ta seda veel ei kiirusta. “Mul on iirlasest sõber Tim, kes tüdineb enda tehnikavidinatest hästi kiiresti ja tal on see olemas. Nüüd varsti ta tüdineb sellest kindlasti ja ma ostan talt selle kuradima hea hinnaga ära.”

Kui sina Jaapanisse sõitmas ei ole, et sealt vanu konsoole osta, siis vaata parem pakkumisi Sony Centerist.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.