Tuleviku linn

Tampere katsetab uudseid viise keskkonnasäästlikuma toidu tootmiseks

Foto: Netled.

Erinevate toiduainete tootmine moodustab ligi veerandi kogu maailma süsinikdioksiidi heitest. Sellega seoses katsetab Soome linn Tampere koos kolme kohaliku ettevõttega uusi keskkonnasäästlikumaid toidutootmise meetodeid. 

See on osa Tampere KIEPPI projektist, mille eesmärk on luua ringmajanduse printsiipidel põhinev süsinikuneutraalsete linnaosade mudel, kirjutab Cities Today.

Jätkusuutliku arengule poole liikuvad ettevõtted

Ettevõte Blokgarden katsetab projekti raames kasvatusmeetodit, mis põhineb “suletud pöörlemisel”, et toitaineid ei läheks raisku ja substraati saaks kasutada uuesti ka järgmisel aastal.

Teine ettevõte Meluta katsetab Blockgardeni idandamisnõudes uut põllurobotit. FarmBot nimeline robot automatiseerib harimise kolme suurimat aspekti: külvamine, niisutamine ja rohimine. Eesmärk on välja selgitada, kui hästi robot töötab ja kas selle vastu tunnevad huvi tarbijad ja professionaalsed põllumehed.

Viimane ettevõte Netled on välja töötanud “vertikaalse põllumajandussüsteemi”, mis on mõeldud väikestesse ruumidesse, näiteks toidupoodidesse. Netled katsetab teenust, kus linnaelanikud ja restoranid saavad tellida nii palju taimi kui nad soovivad, näiteks maitsetaimi, mida neile siis kasvatatakse.

Vertikaalse põllumajanduse eesmärk on vähendada veekasutust ning tõsta tootlikkust.

2050 aastaks eeldatakse, et ülemaailmne toidutootmine peab arenenud riikides kasvama vähemalt 70 protsenti ja arengumaades 100 protsenti, lähtudes rahvastikutiheduse kasvule. 

Linnatoidu tootmine, mis valmistab toitu tarbijatele lähemal, et säästa loodusvarasid, võiks aidata teoreetiliselt neid probleeme lahendada.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.