2500 lehekülge dokumente: hiiglaslik leke näitab, kuidas Google’i otsingumootor tegelikult töötab

Google'i otsing
Suur dokumendileke võib Google'i otsingutulemused veelgi kehvemaks teha.Foto: Google

Google’i salajane otsingualgoritm on üks suurima mõjuga tarkvarajuppidest maailmas. Just see määrab, mida meie veebiotsingutes näidatakse ja kuidas seda infot meile esitatakse. Info selle kohta, kuidas ja mille põhjal Google tegelikult otsingutulemusi järjestab, on kaua olnud kiivalt hoitud saladus.

Nüüd on välja ilmunud ligikaudu 2500 lehekülje jagu dokumente, mis väidetavalt kirjeldavad, kuidas Google’i otsingumootor tegelikult töötab. Lekkinud dokumente lugenud asjatundjate sõnul näitavad need, et Google ei ole oma otsingumootori kirjeldamisel olnud aus ja Google’i töötajaid süüdistatakse aastatepikkuses valetamises.

Lekkinud dokumendid sisaldavad üsna keerulist tehnilist kirjeldust selle kohta, millist infot Google veebilehtedelt ja otsingutulemustest kogub, ja näitab, milline info ettevõttele kõige rohkem korda läheb.

Näiteks näitavad dokumendid seda, milliseid veebilehti tõstab Google oma otsingutulemustes kõrgemale tundlike teemade, näiteks valimiste puhul, ja samuti seda, kuidas firma kohtleb väiksemaid veebilehti. Mitmed lekkinud dokumentides kirjeldatud praktikad erinevad tugevalt sellest, mida Google on avalikult väitnud.

Põhiliselt süüdistatakse Google’it valeinfo jagamises selle kohta, kuidas otsing tegelikult töötab. Samas ei saa firmale ette heita soovi kaitsta väärtuslikku ärisaladust pahatahtliku manipuleerimise eest.

Aina rohkem manipulatsiooni

Kuna Google’i ja ka teiste veebiotsinguteenuse pakkujate tööpõhimõtted on pikalt olnud hästi hoitud saladus, on sündinud uus suur ja praeguseks väga mõjuvõimas otsingutulemuste optimeerimise ehk SEO tööstusharu.

Just SEO ettevõtete üha efektiivsemat otsingutulemuste manipuleerimist peetakse põhjuseks, miks otsingutulemused on viimasel ajal palju kehvemaks läinud ja miks seal leidub suur hulk üsna seosetut infot. Samuti on just see põhjuseks, miks paljud veebilehed nüüd väga sarnased välja näevad.

Loomulikult ei ole Google omalt poolt lekkinud dokumentide sisu ega nende autentsust kuidagi kommenteerinud.

Kuna lekkinud dokumendid annavad sellistele ettevõtetele senisest palju parema ettekujutuse, kuidas Google’i otsing tegelikult töötab, annab see ka varasemast palju parema võimaluse otsingutulemustega veelgi edukamalt manipuleerida. See tähendab, et Google peab oma otsingualgoritmides tegema suuri ja põhjalikke muudatusi. Kasutajad saavad aga vaid loota, et sellest piisab ja meie veebiavarustes tehtud otsingute tulemused ei muutu kiirelt veelgi kehvemaks.

Märksõnad: , , ,

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.