Suur lugu

Esmakordselt testis: mõõtu võtavad 8 moodsat õhufritüüri, millest pea pooli ei soovita osta

Proovime õhufritüüre ja valime nende seast parimad.Foto: Shutterstock

Kuumaõhufritüür ehk air fryer on üks neist köögimasinatest, mis valmistab kõike ja imeliselt – vähemalt nii see paistab, kui vaadata isuäratavaid toidupilte karpidel ja reklaamides. Et aru saada, kas ja kui lihtne on taolist tulemust saavutada, võtsime kaheksa fritüüri ja proovisime järele.

Geeniuse tellijale

Vaatamata keerulisele nimele on kuumaõhufritüür primitiivne aparaat – vähemalt tööpõhimõttelt. See on suhteliselt tilluke ahi, mille «laes» asub suuremat sorti küttespiraal ning spiraali kohal võimas ventilaator. Värsket õhku imetakse sisse ahju ülaosast ning osa sellest väljub avause kaudu fritüüri tagaseinas. Enamik õhust tiirleb küpsetuskambris kuuma tornaadona, mis tähendab, et toidu välispind muutub kiiremini krõbedaks (ka ilma õlita) ning rohkem niiskust jääb toidu sisse. Ka küpsetusaeg on tavalise ahju omast üldjuhul lühem ja/või temperatuur madalam. 170–180 kraadist õhkfritüüris piisab täiesti, et saada suhteliselt kiiresti parajalt krõbe tulemus.

Testi plaanima asudes sai ruttu selgeks, et fritüüride valik on lõputu. Võrrelda võiks odavaid või kallimaid, väikeseid või suuri fritüüre, ja miks mitte ka lisatarvikuid või midagi kolmandat. Proovisime mitte jääda liigselt kinni mõne üksiku mudeli või kategooria juurde, vaid saada aimu suuremast pildist. Mis mõjutab enim kasutusmugavust, kuidas toimivad praktikas erinevad disainilahendused ja nii edasi? Kaasasime selleks kaheksa eri hinnaklassi mudelit Euronicsi tootevalikust, alates odavaimast kõige kallimani. Kõige odavam ehk vähem kui 100 eurot maksis testi tegemise hetkel soodushinnaga väiksem Stollar (mis mujal maailmas tuntud ka kui Breville või Sage). Valiku tipus on ligi 400-eurone Philips.

Sarnaselt tööpõhimõttega on ühine kõikide fritüüride baaskonstruktsioon. Küpsetuskambri moodustab kõigil sahtlina väljatõstetav toiduanum. Selleks, et õhk saaks kambris vabalt ringelda, on sahtlil perforeeritud topeltpõhi, aga põhjad on erinevad. Tefalite ja väiksema Stollari eemaldatav perforeeritud põhjaplaat toetub sahtli seintele silikoonribadega. See on lihtne ja kompaktne lahendus, aga topeltpõhjaga sahtlit pole soovitatav toidu väljakummutamiseks tagurpidi keerata, sest siis võib ka põhi kaasa tulla.

See lugu on Geeniuse ja PRO tellijatele.

Logi sisse või vormista tellimus hinnaga 1 € kuu:

Tutvumishind!

Geeniuse tellimus

  • Ligipääs seitsme Geeniuse portaali kõikidele artiklitele.
  • Ajakirjade Autoleht, Autoleht Ekstra ja Digi artiklite lugemisõigus veebis.

8.99 € 1 € / kuu

Maksad esimesel kuul 1 €. Prooviperioodi järel jätkub tellimus hinnaga 8,99 € kuus. Soodushinnaga pakkumist saad kasutada ühe korra. See on automaatselt pikenev püsitellimus, mille saad igal ajal tühistada. Palun kontrolli enne tellimuse vormistamist enda e-postkastist, kas oled varem saanud Geeniuse aadressilt automaatkirja varasema tellimuse aktiveerimise kohta. Juhul kui kasutad tellimuse vormistamiseks mobiilimakset, lisandub hinnale 0,32€ teenustasu.

Tellimus ei sisalda tehnoloogiaprofessionaalidele suunatud DigiPRO ega investeerimisportaali Rikas Geenius artikleid. PRO tellimiseks klõpsa siia.

Tellija andmed

Sellise registrikoodiga ettevõtet ei leitud
Sisesta korrektne e-maili aadress
Sisesta korrektne mobiiltelefoninumber
Paroolid ei kattu
Tellimiseks nõustuge veebilehe kasutustingimustega
Maksan pangakaardiga Logi sisse
Sisesta SMS'ga saabunud PIN-kood

Soovid maksta arvega, teha hulgitellimuse või otsid teistsugust tellimust? Kõik tellimisvõimalused leiad siit.

See lugu ilmus ajakirjas Digi nr 215, märts 2023

Kõik selle ajakirja lood

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.