Pilveteenused

Neli Dropboxi peidetud trikki, mida sa siiani ei teadnud

Foto: Scanpix/REUTERS

Rubriiki toetab

Dropbox on üks populaarseimaid pilveteenuseid, kuid failide hoiustamise ning nende linkide jagamise kõrval on sel veel mõned funktsioonid, mis esmapilgul kahe silma vahele võivad jääda. Siin on neli kasulikku Dropboxi funktsiooni.

1. Hoia faile Dropboxis, aga mitte oma kõvakettal

Vaikimisi hoiustab Dropbox kõiki sinna laetud faile ka sinu arvuti kõvakettal, laadides iga uue faili samuti kõikidesse seadmetesse, millega sama konto ühendatud on. Tegelikult on Dropboxi seadetes võimalik filtreerida, milliseid kaustu ning faile alla laetakse ja arvutis olevas Dropboxi kaustas näidatakse.

Selleks, et Dropboxi valikuline sünkroniseerimine (Selective Sync) sisse lülitada, ava Dropboxi seaded (vajutades Dropboxi ikoonile kas Windowsi tegumiribal või MacOSi menüüribal). Account kirja all vajuta Selective Sync nupule ning vali milliseid kaustu sünkroniseerida. Kaustad, mida sa ei sünkroniseeri, on endiselt pilves alles ning nendele pääseb ligi läbi dropbox.com veebikeskkonna.

2. Lae failid alla oma telefoni

iOSi- või Androidi-versioonid Dropboxist vaid peegeldavad pilvekontol olemas olevaid andmeid. Ühtegi faili sinu seadmesse automaatselt ei laeta. Ka juhul, kui faili Dropboxi rakenduses avad, voogedastatakse see sinu seadmesse.

Selleks aga, et faile ilma internetiühenduseta vaadata, on vaja need alla laadida. Vajuta faili kõrval olevale menüüle ning puuduta valikut Available Offline. Seejärel laetakse see fail sinu seadmesse.

3. Taasta kustutatud faile

Kui kustutad Dropboxist kogemata ära mõne faili nii, et see on ka sinu kõvaketastelt kadunud, ei tasu muretseda. Dropbox hoiab kustutatud faile alles 30 päeva. Kui kasutad Dropbox Business teenust, on see aeg lausa 120 päeva ning ostes lisaks pikendatud failiversioonide hoiustamise teenuse hoitakse faile alles terve aasta, kusjuures kustutatud aga alles hoitavaid faile ei arvestata sinu Dropboxi andmemahu piiri sisse.

Et faile taastada, ava dropbox.com ning liigu kausta, kus kustutatud failid kunagi olid. Seejärel  vajuta vasakul olevat linki Show deleted files ning kustutatud failid tekivad hallina kaustapuusse. Et faili taastada, vajuta faili kõrval olevale kolmele punktikesele ja vali Restore.

4. Määra jagatavatele linkidele aegumistähtajad

Dropbox laseb sul lihtsasti faile ja kaustu lingina jagada. Kui jagad linki läbi Dropboxi rakenduse Windowsis või MacOS’is, jääb link aktiivseks igaveseks. Samas on võimalik lingile määrata ka aegmumistähtaega, mille järel link enam ei tööta. Dropbox.com keskkonnas vali faili kõrvalt Share ning seejärel vali Link settings. Avanenud dialoogist saad valida lingile aegumisaja ning määrata ka salasõna lisaturvalisuse tagamiseks.

Oled sa DigiPRO või Geenius? Vali sobiv tellimus siit.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.